Systemische sclerose/scleroderma (ss)

Sclerodermie is een ernstige auto-immuunziekte die een verharding (sclerosering) van bindweefsel veroorzaakt. Deze verharding kan zich voordoen in de huid, en gaat vaak gepaard met problemen van de haarvaten. Met systemische sclerose wordt aangegeven dat het de ziekte ook interne organen aantast, zoals de maag, slokdarm, darm, de longen en nieren.

Systemische sclerose - gaat bijna altijd gepaard met het fenomeen van Raynaud.(erg koude handen en voeten, ‘dode’ vingers/tenen), symmetrische huidafwijkingen, positieve ANA. (antinucleaire antibody) Antilichamen richten zich tegen eigen lichaamsweefsel, daarom ook auto-immuunziekten genoemd.

Folder >>

Deze symptomen werden door Dow Corning Settlement in verband gebracht met siliconen

en hiervoor werden schadeclaims uitgekeerd. vanaf blz 87 >>

Crest - syndroom is de benaming voor een uitingsvorm van systemische sclerose. De letters CREST staan voor:

  • Calcinose - verkalkingen in de huid
  • Raynaudfenomeen - aanvallen die gepaard gaan met eerst witte, dan blauwe, dan rode verkleuring van de handen en voeten.
  • Oesofagusmotileit - beweeglijkheid van de slokdarm, veroorzaakt klachten van slecht zakken van voedsel en zuurbranden
  • Sclerdodactylie - scleroderme veranderingen aan de vingers (verharding van de huid, spitse vingertoppen, droge nagelriemen, wondjes)
  • Teleangiectasien - spider nevus -achtige plekken op de huid, vooral in het gezicht.

Proximale scleroderma — symmetrische verdikking, opspanning en verharding van de huid van de vingers en de huid vlakbij de metacarpofalangeale (middenhandsbeentje)of metatarsofalangeale (middenvoetsbeentje) gewrichten. De veranderingen kunnen een invloed hebben op de volledige armen en benen, gezicht, hals en romp

Andere verschijnselen:

1. Sclerodactyly: Hierboven vermelde huidveranderingen beperkt tot de vingers.

2. Putjes van littekens in de vingers/tenen of verlies van vastheid van de binnenkant van de vinger: Ingedrukte plekken aan vingertoppen of verlies van weefsel van binnenkant vinger ten gevolge van ischemie.(bloedeloosheid door afsluiting van bloedvat)

3. Bibasilaire longfibrose (bindweefselvorming in de long): kunnen op een röntgenfoto eruit zien als diffuse (verspreide) vlekken of “honingraatlong”.


Wetenschappelijke onderzoeken Systemische sclerose >>