Kosten - vergoeding explantatie

Sinds 28 juni 2018 worden explantatie operaties vergoed bij aanhoudende systemische klachten, mits voldaan wordt aan bepaalde voorwaarden >>

Dit aanvraagformulier voor explantatie moet worden gebruikt >> en bij systemische klachten moet u vooraf naar een internist. Als blijkt dat uw klachten niet op een andere manier dan explantatie, kunnen verminderen, kan de internist een uitgebreid verslag maken van uw behandeltraject en dat verslag kan uw plastisch chirurg meesturen met het aanvraagformulier naar de verzekeraar.

Wat kost een explantatie?

Circa €3500 als gebruik wordt gemaakt van narcose. Vraag dit van te voren goed na voordat je je laat opereren.

Verzekeraars

Kijk op de website van uw verzekeraar, wat de voorwaarden voor vergoeding zijn. Soms zijn er verschillen in de voorwaarden. Meestal wel bij ernstige kapselvorming (Bakerklasse 4) gescheurde implantaten en bij transgenders.

Geen vergoeding:

Soms komt u niet in aanmerking voor vergoeding als niet zichtbaar is op een MRI of echo dat ze lek zijn. Als er geen scheuren zichtbaar zijn, kunnen de implantaten tóch lek zijn. Het gaat namelijk om kleine moleculen die door de wand / envelop van het implantaat dringen en zo in je lichaam komen. Dus als u ziek bent door lekkende / zwetende siliconen en dit is niet aantoonbaar bij een MRI of echo, dan komt u officieel niét in aanmerking voor vergoeding. Veel vrouwen zijn genoodzaakt om een lening af te sluiten om de explantatie-operatie te kunnen betalen en geven de voorkeur om hun gezondheid weer terug te krijgen.

Wel vergoeding

In de praktijk blijkt dat je het soms ook vergoed kunt krijgen als:

  • de implantaten ouder zijn dan 10 jaar vanwege het risico op veel zweten en scheuren. (patiënten van dr. van Loenen vertellen dit op het forum)

  • als achteraf blijkt dat de implantaten stuk waren, kun je proberen om het geld terug te vragen bij de verzekering. Je moet dan wel voldoende bewijzen hebben dat je ziek bent geworden door dat de implantaten kapot waren. Stuur dan een bezwaarbrief met het operatie-verslag waarin staat dat de implantaten lek waren / gezweet hadden of kapot waren en voeg daarbij bewijzen dat je ziek bent..

We hopen dat in de toekomst in samenwerking met de verzekeraars wordt besloten dat explantatie wel vergoed gaat worden, vanwege een groot risico op hoge medische kosten als vrouwen ziek worden door siliconen.

Verzekeraars die een deel vergoeden >>


Meer over Kosten / vergoeding / garantie