Ik werd doodziek door PIP en wil schadevergoeding


Artikel Vrouw 23 juli 2015 >>

Ze verloor haar baan, leeft onder bijstandsniveau, is al jaren doodziek en dat komt volgens Petra Vis (52) allemaal door de borstvergroting die ze in 1999 onderging. In 2014 stelde zij het Medisch Centrum Jan van Goyen aansprakelijk voor het plaatsen van de omstreden PIP-implantaten.

In 2010 werd het gebruik van siliconenimplantaten van het Franse bedrijf Poly Implant Protheses (PIP) verboden, omdat de implantaten sneller zouden scheuren en lekken. Duizenden vrouwen, die de implantaten ná 2001 kregen, werden opgeroepen zich te melden bij hun arts voor controle. Petra liet haar borsten in 1999 vergroten en maakte zich dus niet ongerust, ondanks dat ze altijd ziek was.

Bodybuildster

"In 1999 was ik bodybuildster en sportinstructeur. Ik leefde een prima leven. Na twee jaar begon ik me vreemd te voelen. Ik had geen energie meer, kreeg reumaklachten, maar het ergste was nog wel, dat ik last had van peesscheuren. Ik liep jaren met mijn arm in een mitella en zat maanden in een rolstoel. Ik raakte mijn baan kwijt. In 2012 werd ik gek van de pijn. Ik viel steeds meer af, tot ik nog maar 36 kilo woog.”

Ook kreeg Petra klachten die duiden op een auto-immuunziekte. Zo heeft ze last van duizeligheid, maakt ze geen speeksel en oogvocht meer aan, heeft ze altijd zere tanden, een geïrriteerde huid en is ze overal allergisch voor. "Toen het nieuws over de PIP-implantaten naar buiten kwam, heb ik de kliniek gebeld. Die drukte mij op het hart dat ik deze implantaten niet had, dus ik maakte me geen zorgen. Tot er in 2014 een programma over PIP op televisie was, waarin een vrouw precies dezelfde klachten had als ik. Na afloop werd ik door drie vriendinnen gebeld. ’Je gaat morgen naar de dokter!' zeiden ze.”

Lek

Ook de huisarts schrok zich kapot en stuurde Petra door naar de Jan van Goyenkliniek. "Daar zeiden ze dat ik nooit door hen was geopereerd. Gelukkig had ik mijn operatieverslag als bewijs. Nog geen maand later werden mijn implantaten er uitgehaald. Ze bleken van PIP te zijn. Het had niet veel gescheeld of ik zou er niet meer zijn geweest. De implantaten waren lek en de siliconen zaten door mijn hele lijf.”

Dat Petra ziek is geworden van de implantaten kan niet bewezen worden. Wel is bewezen dat siliconen auto-immuunziekten erger maken. Natuurlijk heeft ze spijt. "Ik wilde die tieten helemaal niet. Mijn huid was slap geworden door borstvoeding en ik wilde dat weer strak laten trekken. Toen ben ik omgepraat om implantaten te nemen. Het is achteraf praten, maar had ik het maar nooit gedaan.”

Gerechtigheid

Met de aanklacht wil Petra gerechtigheid. Ook hoopt ze andere vrouwen, die voor 2001 een borstvergroting kregen, te bereiken. "Ik ben hier, ik leef nog, maar dat had niet veel gescheeld. Ik word nooit meer beter. Ik wil de vrouwen die niet zijn opgeroepen waarschuwen. Ik ben echt niet de enige.”

Het Medisch Centrum J. van G. erkent dat er een schadeclaim loopt. "Wij zijn bekend met de zaak van mevrouw Vis. Toen bekend werd dat de PIP-implantaten schadelijk zijn, hebben wij al onze klanten teruggeroepen, ook de vrouwen die voor 2001 door ons zijn behandeld. We zijn nog steeds bezig om iedereen te bereiken. We willen de vrouwen graag oproepen zich vooral bij ons te melden.”