Geen voorlichting in Atrium over lichamelijke gevolgen PIP

Een persoonlijke ervaring van een vrouw die PIP implantaten in het Atrium had laten plaatsen:

Volgens het Atrium hebben zij in 2010 en 2011 een brief verstuurd aan alle vrouwen met een oproep voor een controle.

Ik zelf heb nooit een brief ontvangen niet in 2010 ook niet in 2011. Ik heb het ook even aan m'n huisarts gevraagd maar ook zij konden niks vinden van een brief.

Op 19 januari 2012 gaf het Atrium aan door ook een brief te verzenden dat er een bijeenkomst werd gehouden. Ook ik heb hier geen brief van ontvangen!!

Er was maar één vrouw in de zaal die in 2010 een brief had ontvangen van een controle maar door privéomstandigheden was ze vergeten te reageren maar ze vertelde dat het een normale oproep was, zo kwam het bij haar over.

Een goede kennis belde mij in 2011 op of ik ook een oproep had gehad voor een controle? Zodoende ben ik op de hoogte gebleven want deze kennis heb ik leren kennen in 2003 met het plaatsen van de PIP protheses. We werden allebei die dag geopereerd en ik had het best zwaar en zij heeft me toen erg goed geholpen.

Toen ik het ziekenhuis belde dat ik geen oproep had gehad was het meteen: bent u verhuisd of heeft u een andere naam?

Mijn antwoord was erop nee!!

In juni of juli heb ik een echo gehad maar ook toen werd er niks gezegd over wat er aan de hand was. Het leek ons gewoon een controle of ze nog intact waren.

De 3 vrouwen waar ik dus contact mee heb die zijn alle 3 geopereerd in 2011 maar zelfs na de operatie wisten zij nog niks. Hun protheses waren kapot en kregen er nieuwe in. Maar ze wisten niet wat er gaande was en dat de IGZ ze terug moesten roepen omdat er mee gesjoemeld is.

Zij hebben in 2010 ook geen brief ontvangen wel in 2011.

Twee van die vrouwen hebben allebei nog voor dezelfde controle een echo gehad maar ook een mammografie gehad terwijl de prothese daarvan kapot kunnen gaan en uiteraard de PIP. Vooral omdat die dus al snel scheurde/kapot gaan. Dus trek zelf je conclusie maar hieruit. Op het internet staat dat door een mammografie de prothese kapot kunnen gaan...

Ik vind dat het ziekenhuis ons informatie heeft achtergehouden door er niks over te zeggen en toen ik 11 januari hier op een lokale zender op teletekst zag staan dat het Atrium alle vrouwen terugroepen die de PIP/M implant hebben, ben ik me kapot geschrokken en meteen de link gelegd met de oproep waar die vrouw mij voor belde van de brief die ik niet heb gehad.

Ik wist zelf ook niet dat ik die implantaten had dus door te bellen naar het ziekenhuis was het me wel duidelijk. Vooral omdat die vrouw en ik op dezelfde dag waren geopereerd.

De persoonlijk dingen die ik met de arts heb gehad en ook 2 van die andere vrouwen kan ik nu nog niet aan het licht brengen. Maar kan je zeggen dat dat nog een heel verhaal apart is!!

Het Atrium is nu een onderzoek gestart naar mijn verhaal en ik wilde mijn prothese ook opvragen en mijn dossier klopt niet helemaal maar ze willen met mij om te tafel gaan zitten, maar dat zie ik toch niet zitten. De vrouw die de zaak in behandeling heeft, doet echt haar uiterst best.

Oh ja en wat nog ter sprake kwam op de infoavond was dat de vrouwen die in 2011 waren geopereerd, die hadden dus zelf al alles moeten betalen, want toen was het niet dat de zorgverzekeraar het zou vergoeden en ook het ziekenhuis niet (dat vergoeden van de protheses in een later proces vanuit het Atrium was natuurlijk omdat ze bang voor de gevolgen waren, denk ik.)

Maar ze vroegen hoe het zat met het geld en hoe ze dat terug konden krijgen. Toen hebben ze gezegd dat ze even hun e-mail moesten achterlaten en dat ze hen dan op de hoogte zouden stellen. Ze zouden kijken wat ze voor hen konden betekenen. Ze hebben er nooit meer wat van gehoord.

Nou sorry, ik vind dit op z'n minst gezegd niet netjes. Want de protheses moesten eruit maar of je het geld nou had of niet, er moest natuurlijk eerst geld betaald worden en zo' n bedrag schud je niet even uit je mouw.

Ik hoorde zelfs dat er een meisje was die haar auto moest verkopen om de nieuwe prothese te betalen.