Hersendrains

Een jongen met een siliconen hersendrain kreeg dezelfde symptomen als vrouwen met siliconen borstimplantaten.

De vragenlijst werd ingevuld: Aangekruist werden:

Moe, spierpijn, gewrichten of reuma, hoofdpijn, griepachtig gevoel, concentratieproblemen, geheugenproblemen, vaak ziek, auto-immuunziekte, ontstekingen, neurologisch uitvalverschijnselen (ondanks aangeboren handicaps zichtbaar slechter functioneren) bloedafwijkingen, darmen, nieren -blaas, rug, nek, schouders, armen, benen, heup, keel,

ogen, oren, allergie, (voor latex, siliconen oordopjes, rubber, tomaat, paprika, pindakaas (noten), tropische vruchten, koemelk, cacao, boekweit, lijm-en verfsoorten, behangerslijm en nog meer met bijkomende klachten als misselijkheid, tintelingen, hoofdpijn, hevig zweten. Na het maken van siliconen zwemdopjes voor de oren is hij 2 weken ziek thuis geweest als allergische reactie op de siliconen die gebruikt werd).

huid, (rode uitslag op de plekken waar elastiek de huid raakte, onderbroeken met elastieken band en bij zwembroeken met elastan er in verwerkt,) duizelig, buik, slaapproblemen, schimmels, koorts zenuwen stoornis - pijn, suikergevoeligheid, zweten, dorstig, woorden niet kunnen vinden, bindweefsel ( het slangetje is totaal verkleefd aan de buikwand. Het staat heel vaak strak gespannen vanaf de nek tot aan de navel waar het einde van de rol in de buikholte ligt. Wat er zal gebeuren als het slangetje vervangen moet worden weet ik niet. Ik ben bang dat er dan opnieuw heftige siliconen problemen zullen ontstaan). vocht vasthouden, trillingen, gewichtsverlies (mogelijkerwijs langzame lengtegroei tot gevolg gehad)

Zijn moeder vertelt:

Mijn zoon is nu 22 jaar en werd geboren met hydrocephalus (waterhoofd). Dien ten gevolge kreeg hij, 6 dagen oud (1989), zijn eerste drain/shunt op zijn voorhoofd en bij het rechteroor geplaatst. Op de leeftijd van 3 maanden (1989) werd hij opnieuw geopereerd en werd de drain/shunt rechts op het achterhoofd geplaatst. Op 4 jarige leeftijd (1994) wederom een operatie en doordat er een fout werd gemaakt, het slangetje werd niet goed aan het pompje gemonteerd, werd het hersenvocht niet meer afgevoerd. Twee weken later (1994) moest hij dus opnieuw geopereerd worden. Daarbij werd, bleek later pas, de siliconen-laag beschadigd en na een jaar kreeg hij klachten die niet te duiden waren. De lijst komt wel overeen met hierboven gemeld en door mij aangekruist. Gezien zijn leeftijd in de tijd dat de verschijnselen optraden was hij nog niet in staat om inwendige klachten aan te geven waardoor ik mogelijk klachten niet heb kunnen opmerken.

Hoewel mijn zoon door zijn hydrocephalus al aangeboren handicaps heeft, was het voor ons al heel snel duidelijk dat hij andere klachten kreeg dan voor HEM normaal was.In het begin leek het wel even alsof hij weer drainproblemen kreeg door de heftige hoofdpijnaanvallen, dus zijn we 3x onnodig naar het ziekenhuis gegaan met een ambulance. Maar daar bleek hij geen klachten meer te hebben. Daardoor gingen we opletten op welke momenten hij hoofdpijn kreeg of ging zweten of tintelingen in de mond kreeg. Wij waren bezig met behang verwijderen en opnieuw behangen en hij kreeg hoofdpijn. We gingen op bezoek bij familie die net klaar was met de huiskamer te schilderen en hij kreeg hoofdpijn. Toen viel bij ons het kwartje. Het heeft met behang en verf te maken en zo begon onze zoektocht.

Nadat in 1996 de diagnose siliconen/latex problemen was gesteld,

kreeg hij 10 tabletten per dag Carnitine voorgeschreven,daarna gingen deze klachten heeeeeel langzaam over. Na ruim 8 jaar werd langzaam afgebouwd. Zolang hij zich aan zijn dieet houdt en alle verboden producten niet eet, gaat het goed met hem. Zodra hij echter te vaak en te lang in de fout gaat, zien we hem slechter worden. Gelukkig merkt hij dat zelf ook, dus doet hij het netjes.

Artikel uit Nederlands tijdschrift voor geneeskunde: Hevig reactie op siliconen >>

Neuropathische pijn en veel ellende door hersendrain >>

Wetenschappelijke onderzoeken

Immuunreacties in verband met siliconen-gebaseerde ventriculoperitoneale shunt verstoringen bij kinderen >>

Antilichamen tegen siliconen elastomeren en reacties op ventriculoperitoneale shunts >>

Subcutane reactie op siliconen in ventriculoperitonelae shunts >>

Kalkafzetting op de KVP shunts >>

en als gevolg hiervan:

Stolling problemen met de teflon silastic arterioveneuze shunt bij patiënten met reguliere hemodialyse >>

Niet functionele buik complicaties distale katheter hydrocephalus. Een inflammatoire hypothese >>

Darmperforatie door ventriculoperitoneale shunt, een geval van vermeende siliconen allergie >>

Overgevoeligheid gepaard met een steriel ventriculoperitoneale shunt -storing >>

Siliconenelastomeer cerebrospinale vloeistof shunt systeem >>

Eosinofilie van de cerebrospinale vloeistof; late reactie op een Silastic shunt >>

Hydrocephalus shunt infecties >>

Late complicaties van Silastic duraplasty; weinig virulente infecties >>

Silastic is het gevaarlijke polyurethaan >>

Voorbijgaande in vivo eiwitabsorptie op polymere biomaterialen (polyurethaan!) >>