MRI - echo

MRI is meest geschikte onderzoek om scheur aan te tonen

Op de website van de beroepsgroep van de plastisch chirurgen (NVPC) staat het volgende in de chirurgische bijsluiter >>

Bij klachten van de borst kan een MRI-scan of echo nodig zijn om na te gaan of een implantaat wel of niet gescheurd is, maar dit onderzoek kan nooit met 100 procent zekerheid bevestigen dat een implantaat nog heel is. Een MRI-scan is het meest geschikte onderzoek om aan te tonen of een implantaat gescheurd is of niet. Toch blijft er een kans dat de uitslag van de MRI-scan onjuist is. Dus als de MRI-scan een gescheurd implantaat aantoont, kan het zijn dat het implantaat toch intact is en andersom.

Beeldvormende technieken bij siliconen borstprothesen >>

Wat kun je zien op MRI of echo?

Met zowel een MRI als echo kan gezien worden of een implantaat gescheurd is. Ook wordt soms 'sneeuwstorm' gezien, wat wil zeggen dat kleine siliconen deeltjes gelekt hebben uit het implantaat.

Eveneens kan men zien of siliconen restanten in de oksels terecht zijn gekomen en daar knobbels hebben gevormd, de zogenaamde siliconoma's.

Wat is niet te zien?

Wat niet te zien is, zijn de siliconen moleculen die gelekt/gezweet hebben uit de implantaten. Die zijn te klein om waar te nemen. Maar je kunt er net zo ziek van worden als van gescheurde implantaten.

Geen mammografie

In plaats van een mammografie wordt geadviseerd om een MRI of echo te laten maken. Dit is veiliger dan een mammografie. Met de persplaten kunnen de (vooral de wat oudere) implantaten veel makkelijker scheuren en de siliconengel door de poreuze wand van de implantaten geperst worden.

Foto's MRI van gescheurde implantaten

Advies FDA elke 2 jaar MRI

In Amerika wordt vrouwen met implantaten door de FDA geadviseerd om elke 2 jaar een MRI te laten maken.

Wetenschappelijke onderzoeken

Imaging findings of mammary and systemic silicone deposition secondary to breast implants. 2018 >>

Multimodality Imaging-based Evaluation of Single-Lumen Silicone Breast Implants for Rupture. 2017 >>