Adviezen

U kunt in de zoekbalk elk onderwerp invoeren voor uitgebreide informatie. Een korte samenvatting hieronder.

bij klachten

bij implantaten

bij problemen

Levensduur

De Amerikaanse FDA adviseert vrouwen om ze elke 10 jaar te laten vervangen, vanwege grotere kans op scheuren en lekken. 30% scheurt binnen 5 jaar, 50% binnen 10 jaar, en 70% binnen 17 jaar. Elke implantaat lekt al vanaf het begin omdat de envelop poreus is. Die wordt met de jaren steeds zwakker, dus hoe ouder het implantaat is, des te meer kans om ziek te worden door siliconen. Er is maar een hele kleine hoeveelheid siliconen nodig om een heftige reactie uit te lokken, dus u kunt ook na een korte periode al een flinke reactie krijgen / ziek worden. Ze kunnen scheuren door Dagelijkse lichaamsbeweging zoals wandelen en hardlopen, herhaalde spierbewegingen van arm, borst, rug, nek. Ouderdom implantaat, kapselcontractie, plooivorming, te veel of te weinig gevuld met saline. Grote druk op de borsten; bv een ongeval, buikslapen, seks, mammografie Duiksport, bergsport, trilplaat Tijdens operatie

Reactie van het lichaam

Een lichaam reageert op siliconen door het af te weren en hierdoor krijgt u chronische ontstekingen. Hierdoor raakt het lichaam langzaam uitgeput en kunt u allerlei kwalen en ziekten ontwikkelen. Bij iedereen kunnen verschillende klachten ontstaan, afhankelijk van uw zwakke plek of genetische aanleg.

Diagnose

Hier kunt u lezen met welke bloedonderzoeken te zien is dat uw klachten mogelijk door de implantaten komen.

Daarnaast is met dit onderzoeksprotocol de juist diagnose te stellen.

Soms kan met een echo of MRI aangetoond worden of de implantaten lek zijn en door het lichaam zijn gemigreerd, behalve als het om kleine siliconen moleculen gaat, die zijn niet te zien, maar zijn net zo ziekmakend.

Artsen

Met ASIA klachten kunt u alleen bij het team van internist dr. Nanayakkara in het VUmc terecht.

Immunoloog Prof. Cohen Tervaert werkt helaas niet meer in NL. Vrouwen met een auto-immuunziekte of immuundeficiëntie worden geadviseerd om naar een immunoloog in een universitair medisch centrum bij u in de buurt te gaan.

U kunt dit onderzoeksprotocol van deze twee artsen meenemen naar uw huisarts, zodat het makkelijker is een verwijzing te krijgen.

Ook kunt u het meenemen als u naar een internist bij u in de buurt wilt gaan. Niet elke internist is goed op de hoogte van klachten door siliconen, vandaar dat we u liever verwijzen naar de genoemde arts.

Bij klachten wordt altijd geadviseerd om de implantaten te laten verwijderen.